Salamablogi

6. luukku: Perhejuhlissa ja kotibileissä

06.12.2014 (Sekalaista, Joulukalenteri)

Hyvää itsenäisyyspäivää! Tänään Ukkosmaineen joulukalenterista aukeaa Salamaponin selässä -kirjasta pois jäänyt tekstikappale ”Perhejuhlissa ja kotibileissä”.

Tämä kappale jäi pois tiiviyden nimissä. Vaikka tässä pohditaankin pienimuotoisten keikkojen tekemistä syvemmin kuin itse kirjassa, alkoi kirjanteon loppumetreillä tuntua kuitenkin siltä, ettei kappale tuonut kokonaisuuteen mitään sellaista mitä ei rivien välistä olisi ollut luettavissa muutenkin.

-Wilhelm

Perhejuhlissa ja kotibileissä

Yhtyeemme on tehnyt vuosien varrella paljon niin sanottuja yksityiskeikkoja, siis keikkoja joiden järjestäjinä ovat yksityiset ihmiset ja joihin on pääsy vain kutsuvierailla. Tällaisia ovat siis esimerkiksi häät ja syntymäpäiväjuhlat.

Useat bändit tuntuvat pitävän yksityiskeikkoihin tiukasti kieltäytyvän linjan. Toisaalta sen voi ymmärtää, sillä isompien kokoonpanojen on hankalampi esiintyä vaihtelevissa olosuhteissa. Meitä on kaksi ja mahdumme hyvin mihin tahansa nurkkaan. Bändimme aloitti myöskin taipaleensa yksityiskeikalla kaverimme synttäreillä, eli sikälikin on loogista että pienempien keikkojen tekeminen on pysynyt klubikeikkojen rinnalla tähän asti.

Yksityiskeikoilla huomaa erityisen hienosti sen, kuinka merkittävässä osassa musiikkimme on monien ihmisten elämässä. Sen tajuaminen on joka kerta yhtä hienoa. Olemme soittaneet muun muassa useiden meille entuudestaan tuntemattomien ihmisten häissä, jotka ovat kertoneet esimerkiksi tavanneensa meidän keikallamme tai musiikkimme olleen muuten isossa osassa rakastumisen vaiheessa.

Häiden lisäksi olemme soittaneet muun muassa synttäreillä ja kotibileissä. Varsinkin pienimuotoisilla olohuonekokoisilla keikoilla on ihan oma tunnelmansa, hyvin erilainen kuin perinteisemmillä keikoilla. Meille ne ovat samanarvoisia keikkoja kuin isommat keikat. Molemmissa on omat haasteensa, pienet intiimit keikat vaativat ihan erilaista läsnäoloa kuin isot keikat, joissa äänentoiston ja valojen taakse pystyisi halutessaan kuvainnollisesti piiloutumaan.

Omasta näkökulmasta on todella hedelmällistä, että bändimme pystyy tekemään monenlaisia keikkoja ja ottamaan monenlaiset yleisöt.

Keväällä 2013 laitoimme Pallosalama-levyn ennakkotilauspaketteihin mahdollisuuden tilata levyn lisäksi akustisen keikan, ja paketteja menikin muutama. Niitä tehdessä tuli sellainen olo, että olemme jonkin hyvin aidon pelimannikulttuurin äärellä. Menimme meille tuntemattomaan osoitteeseen, soitimme ovikelloa ja laitoimme juhlat pystyyn.

olkkari2013.jpg
Olohuonekeikalla Helsingissä keväällä 2013.