Salamablogi

11. luukku: Ohjeita keikkajärjestäjille

11.12.2014 (Sekalaista, Joulukalenteri)

Tänään joulukalenterin luukusta paljastuu jälleen yksi Salamaponin selässä -kirjasta pois jäänyt tekstikappale, “Ohjeita keikkajärjestäjille”. Tämä kyseinen teksti valmistui aivan kirjoitusprosessin alkuvaiheessa ja on ensimmäisiä kirjaa ajatellen kirjoittamiani kappaleita. Ideana oli tehdä “ei näin” -henkinen lista keikkajärjestäjille, sillä useimmiten musatouhuissa näkee vaan bändeille tehtyjä vastaavia.

Luetutin kirjan työstön alkumetreillä paljon tekstejä ystävälläni Tuomaksella, joka toimi erinomaisena ateljeekriitikkona ja osin myös eräänlaisena kustannustoimittajana. Tuomaksen kommentti tästä kappaleesta oli ytimekäs: ”Pointti on hyvä ja selkeä, mutta tässä ei ole kovin paljon hauskaa.”

Näinhän asia oli. Totesin myöhemmin tekstejä läpikäydessäni, että lisäksi kappaleen sävy oli turhan osoitteleva ja hieman kyyninen. Kyynisyys puolestaan oli asia, jonka halusin minimoida kirjassa, sillä se ei ole kovinkaan rakentava asenne.

Päätös tämän tekstin pois jättämisestä oli helppo sikälikin, että kokonaisuuden hahmotuttua pidemmälle oli selvää, ettei tämä teksti tuonut mitään uutta kirjaan: keikkajärjestäjien ajoittainen kaaottisuus tulee kyllä selkeästi ilmi kirjan vuosikappaleista löytyvistä yksittäisistä tarinoista.

-Wilhelm

Ohjeita keikkajärjestäjille

Tämä kappale on kirjoitettu kaikella lämmöllä keikkajärjestäjiä kohtaan. Ylivoimaisesti suurimmalla osalla keikoista hommat toimivat, erityisesti paikoissa joissa järjestetään keikkoja säännöllisesti. Nämä ohjeet voivat kuitenkin toimia vaikkapa muistutuksena pidemmälle ehtineille järjestäjille ja aloitteleville oppina. Kaikki nämä ohjeet on muodostettu todellisten tilanteiden perusteella.

1) Älä ole kännissä/pilvessä tai muissa päihteissä

Varsinkin jos olet aloitteleva keikkojen järjestäjä, päihtymystila auttaa hyvin harvoin pitämään kädessä niitä monia lankoja, joita vasta opettelet operoimaan. Ulosannistasi saa paremmin selvää kun olet raitis, etkä tulee laukoneeksi asioita jotka saattavat kaduttaa myöhemmin. Selväpäisenä alat myös harvoin haastaa riitaa yhtyeen tai yleisön kanssa, mikä parantaa keikkafiilistä kaikkien osalta merkittävästi.

2) Suunnittele aikataulut ja pidä niistä kiinni

On hyvä suunnitella keikan aikataulut soundcheckeineen siten, että kaikki sujuu mahdollisimman jouhevasti. Yleensä on järkevää sopia soundcheck siten, että soundcheckin ja keikan väliin jää aikaa sen verran että yhtye ehtii syödä ja valmistautua rauhassa keikkaan. Festivaaleilla on toki aina minuuttiaikataulut, joten ne ovat poikkeuksia.

Jos soundcheckin tekemiseen on jotain esteitä, esimerkiksi samassa tilassa oleva seminaari tai muuta vastaavaa niin ilmoita siitä ajoissa. Jos yhtye tulee kauempaa, täytyy sen ennakoida oma lähtönsä sen mukaan mitä sille on ilmoitettu. Saman päivän aikana ilmoitettuihin muutoksiin on yleensä mahdotonta reagoida, sillä Suomen teillä on tarkat ylinopeusrajoitukset.

Mieti etukäteen mihin aikaan haluat keikan alkavan, ilmoita se ajoissa yhtyeelle ja pidä siitä kiinni. Myöhäiset soittoajat eivät yleisesti ottaen ole herkkua, mutta jos tietää etukäteen keikan alkavan yhdeltä yöllä, osaa siihen suhtautua jo etukäteen. Aloitusajankohdan siirtäminen puoli tuntia kerrallaan ei palvele ketään, ei niitä ihmisiä jotka ovat tulleet baariin etukäteen bändin kotisivuiltaan lukeman aloitusajan mukaisesti, eikä bändiä joka on latautunut keikkaan aiemmin ilmoitettuun aikaan ja palelee takahuoneessa kevyessä keikkavaatetuksessa.

3) Jos et itse ymmärrä esitystekniikan terminologiaa, kysy ammattilaiselta

Esitystekniikassa on monia erilaisia termejä, jotka eivät itsessään aukea helposti maallikolle. Olennaisimpia keikkajärjestäjän kannalta ovat backline ja pa. Backline tarkoittaa yhtyeen esiintymiseen käyttämiä välineitä, pa puolestaan äänentoistojärjestelmää. Ensin mainitun yhtyeet tuovat useimmiten itse mukanaan (meidän tapauksessamme tämä on totta aina, sillä käyttämäni kosketinsoittimet eivät kuulu hyvinkään varustettujen rock-klubien vakiovarusteisiin), jälkimmäisen puolestaan hoitaa yleensä järjestäjä, mikäli toisin ei ole sovittu.

Jos bändi tiedustelee keikkaa sovittaessa, onko paikan päällä äänentoisto, ei oikea vastaus ole ”enpä kyllä tiedä kun en ymmärrä noista musalaitteista mutta on varmaan”. Äänentoistolaitteisto ei tarkoita samaa asiaa kuin se että baarissa on esimerkiksi dj-laitteet.

4) Anna bändille omaa aikaa sekä ennen että jälkeen keikan

Meidän bändimme koostuu sosiaalisista tyypeistä, joten juttelemme mieluusti järjestäjien tai muiden kanssa oikeastaan ihan mistä tahansa aiheista. Juttelun ajaksi käy käytännössä melkein mikä vaan, mutta olisi suotavaa että antaisit bändille omaa aikaa ennen ja jälkeen keikan. Sopiva aika voisi olla ennen keikkaa vaikkapa puoli tuntia ja keikan jälkeen noin vartti. Kun bändi latautuu keikkaan, olisi hyvä saada olla ilman ulkopuolisia. Keikan jälkeen puolestaan käymme mielellämme keikan yleisfiilikset pintapuolisesti läpi ja tietenkin vedämme henkeä endorfiinipäissämme.

Muista tämän säännön kohdalla myös kohta 1). Kerran tein lavan takana äänenavausta noin viisi minuuttia ennen keikkaa, kun innokkaan päihtynyt järjestäjä alkoi kyselemään bändin historiasta. Ylipäätään: jos joku laulaa, älä välttämättä yritä jutella hänen kanssaan.

5) Älä tule lavalle ilman erityisen pätevää syytä

Lava on artistien alue, ja sinne ei ole heidän lisäkseen pääasiassa asiaa kuin esitystekniikasta huolehtivilla ihmisillä. Jos sinun pitää esimerkiksi siirtää jotain tavaroita lavalta toisaalle tai toisin päin, hoida se ennen tai jälkeen keikan. Jos haluat kysyä ihmisiltä ”ONKO TÄNÄÄN HYVÄ MEININKI MITÄ?”, kysy se yleisöstä käsin.

Jos olet jättänyt huomioimatta kohdan 1), muista että erityisen epätoivottavaa on tulla lavalle hoitamaan jotain asiaa täyden olut-/siiderituopin kanssa.

6) Älä avaudu bändille

Jos et ole tyytyväinen yleisömäärään tai jos et tiennyt etukäteen millaista musiikkia bändi soittaa, kannattaa kuitenkin miettiä voisiko asian ilmaista jotenkin rakentavasti. Yleisömäärän kohdalla kannattaa myös miettiä että monesti bändeilläkin on nousu- ja laskusuhdanteita: joskus keikoille tulee enemmän ja joskus vähemmän väkeä. Yleensä sellaiseen paikkaan tullaan mieluusti hyvinäkin aikoina, joissa ei ole välittömästi alettu syyttelemään bändiä siitä kuinka huonosti väkeä oli ollut.

Muista tämän neuvon kohdalla myös 1), 4), ja 5).